Dùbent is al tien jaar lang een garantie voor feest

dubent1

Artikel via kliknieuws.nl:

VEGHEL | Dùbent, een feestband/swingorkest uit Veghel, zag in november 2006 het levenslicht. Tien jaar later toveren deze ras-muzikanten nog steeds elk feestje om tot één groot feest. Om het jubileum wat extra cachet te geven, wordt er vrijdag 28 oktober een dùbent feest-moment georganiseerd in Grandcafé Sax and Jazz in de Molenstraat. “Het is de start van ons jubileumjaar”, aldus Frank van de Nieuwenhuijzen en Adje van Etten.

FEEST! Daar draait het om bij de muzikanten van dùbent.

FEEST! Daar draait het om bij de muzikanten van dùbent.

Adje is samen met Frank van Oort (kort geleden uit dùbent gestapt in verband met het vaderschap) en Gijs van Laarhoven oprichter van dùbent. Frank werd daar eigenlijk direct aan toegevoegd en is inmiddels een soort manager van het gezelschap. “Ik had de oprichting niet direct verwacht. Adje, Frank en Gijs zijn vanuit de Kuussebloazers doorgegroeid naar een eigen formatie. Inmiddels bestaat dùbent uit 24 talentvolle muzikanten”, vertelt Frank. Veghel kende tien jaar geleden genoeg muzikale gezelschappen waar Adje zich bij aan had kunnen sluiten. “Er was alleen geen jong gezelschap en dus besloten we het zelf te gaan doen.” Het carnavalsfeest werd de drijfveer, maar lang duurde dat niet. “We kregen een kleine aversie tegen carnaval (maakte met Brabo nog wel een carnavalshit red.)”, vertelt Adje. “Het is teveel van hetzelfde en we misten de uitdaging.” Het paste ook niet echt bij de ambities van de Veghelse feestband. “We wilden optredens door het jaar heen en gingen ons wat meer focussen op festivals. Ook deden we een paar keer mee aan het Nederlands Kampioenschap Dweilorkesten en niet geheel onverdienstelijk”, legt Frank uit. “We werden in 2012 Nederlands Kampioen. Een prachtige prestatie waar we erg trots op zijn.” Adje kreeg een eervolle vermelding van de jury. Zijn enthousiasme en energie werd geroemd.

Voortbestaan in gevaar
Het grootste dieptepunt kende de Veghelse formatie zo’n vijf jaar geleden toen ze tijdens een optreden met maar elf man op het podium verschenen. Adje: “Ik vroeg me toen hardop af wat ik aan het doen was. De beleving was weg en het voortbestaan hing aan een zijden draadje.” Gelukkig maakte de hulpeloosheid snel plaats voor optimisme en positieve energie. “We zijn zelf mensen gaan benaderen. Schreven muziekscholen aan en spraken mensen op straat aan met een instrument in hun handen.” Nu is dùbent op volle oorlogssterkte. “Nooit eerder waren we zo groot”, vertelt Frank. Ook de visie is weer aangepast. “We wilden geen blaaskapel meer zijn en gingen op zoek naar nieuwe uitdagingen.” Het uitstippelen van een duidelijke lijn en de stappen die de groep heeft gemaakt, zien Ad en Frank al grootste prestaties.

De Veghelse feestband dùbent zet de Franse straten op zijn kop.

De Veghelse feestband dùbent zet de Franse straten op zijn kop.

Spontaniteit 
Het repertoire is gevarieerd, het swingt van The Beatles naar Tina Turner en van Guus Meeuwis naar Les Poppys. Er is bewust gekozen voor een breed repertoire. “Dan is er voor ieder wat wils. Dat is leuk voor het publiek, maar ook voor ons”, vindt Ad. Toch is het publiek het belangrijkst voor dùbent. “Wij spelen niet voor het publiek maar mét het publiek. Tien jaar gelden waren we veel statischer. Dat is nu helemaal weg. We maken er altijd een feestje van”, zegt hij. Frank is het met hem eens. “De spontaniteit druipt ervan af.”

Olympische Spelen
Komende vrijdag start het jubileumjaar met een gratis optreden. “Onze optredens staan gepland om 21.30 uur en 23.30 uur. Tussendoor zorgt een dj en een saxofonist voor de muziek. Hoe meer zielen, hoe mee vreugd”, aldus Adje. Door het jaar heen zijn er verschillende evenementen gepland. Meest in het oog springend is een nieuw dùbent-evenement eind juni/begin juli. De grote droom? Optreden tijdens de Olympische Spelen. Adjes ogen beginnen te twinkelen. “De Zomerspelen of de Winterspelen. Optreden op zo’n evenement zou het ultieme hoogtepunt zijn. Eigenlijk moet ik dan stoppen”, lacht hij.